Unul dintre motivele pentru care am ales să dau ființă acestui blog este faptul că îmi place să citesc mult despre subiecte legate de istorie, de economie, de politică, în general orice este legat de trecut, prezent și viitor. Îmi face o deosebită plăcere să învăț mereu despre aceste teme, considerând că urmărind și învățând trecutul, putem anticipa viitorul.

Între timp, mi-am dat seama de faptul că pentru a învăța mai mult, e nevoie să împărtășesc și cu alții ceea ce descopăr, la fel cum spunea marele Nicolae Iorga, anume că “învățat este omul care se învață necontenit pe dânsul și învață necontenit pe alții”. Consider că o învățătură, dacă nu e transmisă mai departe, se risipește în van. Până la urmă, întreaga societate, evoluția acesteia, are la bază experiența și deprinderea trecutului.

Istoria are continuitatea ei, totul urmând un curs parcă prestabilit, dezvoltarea societăților și a evenimentelor ce o preced împletindu-se parcă pe firul evoluției. Tocmai din acest motiv consider că trebuie să dedicăm o parte din timpul nostru învățăturii. Ei bine, unii vor spune că au învățat suficient în 12-15 ani de școală. Aici ne lovim deseori de o greșeală majoră pe care o fac oamenii, o eroare și o confuzie care ne face să credem că după finalizarea unor cicluri de învățătură în școală sau facultate, învățarea s-a terminat. În cel mai fericit caz, ne mai înscriem la un masterat. Tocmai aici este eroarea despre care am pomenit, nu trebuie să ne oprim din învățat niciodată. Se produce o confuzie între “a învăța” și “a studia”. Studiul este ceva obligatoriu, ceva ce din diverse constrângeri, suntem nevoiți să învățăm, pe când învățătura este ceva ce nu se termină decât atunci când încetăm să respirăm, este un proces continuu.

În momentul în care ne oprim din învățat, ne oprim din evoluție, iar cei mai norocoși, maximum se adaptează, stagnează. Bine înțeles, este nevoie de câteva exemple de categorii de persoane care învață mereu, lucru care se reflectă vizibil în succesul lor profesional, anume medicii, avocații sau IT-iștii, în general toți cei care participă activ la cursuri de perfecționare profesională.

Acum urmează partea interesantă, știai că este nevoie de studierea a 50 de cărți într-un domeniu pentru a fi un expert în acel domeniu? În timpul unui doctorat, care este considerat cel mai înalt nivel de studii, se cercetează în jur de 100 de cărți de specialitate, deci citind 50 de cărți în domeniul în care activezi sau vrei să activezi, te poziționează cel puțin la nivelul unui absolvent de masterat. Mai mult, citind doar 5 cărți în domeniul ales, vei stăpâni acel domeniu mai bine decât 95% dintre ceilalți oameni în acel domeniu.

Sper că am reușit câtuși de puțin să vă stârnesc interesul pentru a învăța mai mult decât iți oferă sistemul de învățământ obligatoriu, care își face treaba în chestiuni mediocre, dar nu te provoacă să te dezvolți. Îți pune doar baza, sedimentul, fundația. Ei bine, fiecare alege ce va construi pe acea fundație, o cabană ponosită sau Empire State Building.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *